Ultima aventura din 2016
Urmatoarea noastra aventura se va desfasura in estul Greciei, mai exact insulele Sporade, in intervalul 27.08.2016-03.09.2016. Plecarea se va face din portul Volos, iar itinerariul va include insulele Skiatos, Skopelos si Alonissos. Atractii de vizitat: o multitudine de plaje accesibile doar cu yachtul, distinse cu blue flag (calitate deosebita a apei si a nisipului), orasul Skopelos (arhitectura veche specific insulara) si Parcul National Marin Alonissos (rezervatie de delfini si foci)
Itinerariu:
Sambata, 27 august: Volos – Trikeri
Plecam de dimineata din marina Volos catre insula Trikeri, drum de aproximativ 3 ore. Vom traversa golful Pagasitiokos Kolpos, drum deosebit datorita faunei marine abundente (daca avem putin noroc vom putea vedea delfini, rezidenti ai golfului :). Pe insula vom lua masa la una dintre cele doua taverne ce servesc produse traditionale.
Trikeri Palaio (sau vechiul Trikeri), este o insula locuita de aproximativ 80 de oameni in sezonul cald si plina de istorie. In perioada imperiului Bizantin insula gazduia o manastire si un sat de pescari. Dupa 1947 a fost folosita drept lagar de concentrare pentru prizonieri politici anti-fascisti. In secolul XI insula a fost abandonata din cauza frecventelor atacuri ale piratilor pana in secolul XVIII cand, legenda spune, un calugar a hotarat sa isi stabileasca resedinta aici si sa caute o icoana facatoare de minuni. In 1827 a inceput constructia unei manastiri, alaturi de cea veche. Manastirea Aratarii Maicii Domnului este la 15 minute de mers pe jos din port si este una dintre atractiile insulei.
In prezent, insula este o loc plin de liniste si pace. Nu exista masini si doar cateva strazi, majoritatea cailor de acces fiind poteci. Aprovizionarea (si transportul turistilor!) se face folosind magari. Langa port exista doua taverne si un magazin, precum si 7 plajea cu pietris/nisip. Insula este mica, poate fi strabatuta de la un capat la altul in 30 de minute.
Duminica, 28 august: Trikeri – Skyathos
Dupa micul dejun, in jurul orei 10 pornim catre prima insula cosmopolita din arhipelag, loc preferat de celebritati din lumea filmului si nu numai (printul Dubaiului a stat aici 5 zile!). Vom naviga aproximativ 3-4 ore, pe motor sau vele (in functie de preferinte si daca vantul ne va permite). Punctul de destinatie este plaja Koukanaris, supranumita „Nisipul Auriu” datorita nisipului foarte fin si cu tenta aurie. Este un contrast placut intre limpezimea apei si verdele odihnitor al padurii de pin care ajunge pana aproape de plaja. Exista beach-bar si facilitati pentru practicarea sporturilor nautice.
Dupa pranzul pregatit pe yacht vom ramane cateva ore pentru o baie in acest mic paradis. Seara vom ancora in marina Skyatos, iar echipajul va avea program de voie pentru a se pierde printre stradutele inguste in cautarea celor mai frumoase fotografii si celor mai interesante suveniruri.
Luni, 29 august: plaja Lalaria, Skyatos – Skopelos
In drum catre Skopelos, luni de dimineata vom ancora in nord-estul insulei Skyatos, destinatia fiind plaja Lalaria, plaja izolata si accesibila doar pe apa. Aceasta plaja este faimoasa pentru imensele formatiuni stancoase ce se ridica direct din apa si frumusetea salbatica a peisajului. La stanga plajei exista o roca ce formeaza un pod natural intre nisip si mare, precum si doua pesteri ce pot fi explorate cu barca pneumatica sau echipament de snorkeling, Pestera Neagra si Pestera Albastra. Spre seara vom ancora in portul Skopelos.
Marti, 30 august: Skopelos – Alonissos
In prima parte a zilei vom vizita orasul Skopelos, pe jos sau cu scutere/ATV-uri inchiriate. Avem o varietate de optiuni din care sa alegem, prezentate mai jos.
Skopelos este o insula de o frumusete deosebita, fiind clasata pe 5 mai 1997 ca insula verde si albastra (clasare similara cu stelele Michelin pentru restaurante) datorita faptului ca este acoperita in proportie de peste 67% de padure virgina. A fost declarat oras-monument prin decret prezidential in anul 1978 datorita stilului arhitectural deosebit.
Atractiile turistice sunt la fiecare pas. De la relieful muntos si padurea de pin care coboara pana la numeroasele plaje, pana la orasele care imbina diferite stiluri arhitectonice, la fiecare pas esti inconjurat de o imbinare armonioasa intre natura si civilizatie. In principal orasele vechi (Chora si Palio Klima), sunt presarate cu monumente si biserici, muzee (Muzeul Folclorului), cladiri in care au locuit si creat personalitati (scriitorul Pavlos Nirvanas), chiar castele (Gziki, construit in stil venetian).
O alta experienta pe care turistul o poate incerca este vizitarea de ateliere si manufacturi traditionale, care inca se pastreaza si sunt active pe insula; puteti urmari la lucru mesteri lemnari, modelatori de lut, metal sau sticla. Mancarurile traditionale, precum placinta cu branza, sunt preparate in cuptoare de lut. Pentru cei pasionati de cumparaturi exista numeroase magazine in care se comercializeaza suveniruri hand-made. Barurile si tavernele de pe plaja completeaza experienta insulei, contribuind la atmosfera de relaxare a turistilor.
Pentru cei care viziteaza insula de pe un yacht, exista optiunea de a ancora si explora parti ale insulei care sunt greu accesibile de pe uscat. V-ati imaginat vreodata facand baie la apus, pe o plaja ascunsa, inconjurat de pini, maslini si sicomori? Daca da, in Skopelos va puteti indeplini dorinta.
Urmatoarea oprire va fi Alonissos care, impreuna cu regiunea din nordul insulei Skopelos, formeaza Parcul National Maritim. Acesta este format 94% din apa, iar in afara de cele doua insule mari (unde noi vom ancora) cuprinde o sumedenie de insule mici si nelocuite. Datorita interferentei reduse a omului, Parcul gazduieste numeroase specii unice de plante si animale: capra Gioura, soimul Eleonora, pescarusi egeeni, delfini, lantul coralifer Corraliumrubrum ori pajistile subacvatice Poseidonia.
Tot in rezervatia Parcului vizitatorii pot observa una dintre speciile protejate prin lege, Monachus Monachus. Aceasta este o foca bruna, puternic amenintata de prezenta oamenilor, ce si-a gasit sanctuar in acest loc. Traieste in pesterile si pe plajele de pe insule izolate.
Miercuri, 31 august: Alonissos – Kyra Panagia
Kyra Panagia este o insula la nord de Alonissos, nelocuita, cu o altitudine maxima de 299 metri si o suprafata de 25 km patrati. Datorita abundentei de izvoare, locuitori de pe alte insule vin aici pentru a paste animale. Exista o manastire care se poate vizita in partea estica, ce poarta numele insulei.
Noi vom petrece noaptea la ancora, in unul dintre cele doua porturi naturale, Agios Petros sau Planitis. Putem explora insula, pescui, face plaja si baie sau petrece pana in zori, totul izolat de restul lumii.
Joi, 01 septembrie: Kyra Panagia – Agnontas (aprovizionare cu apa) – Kastani Beach
Vom pleca de dimineata cu destinatia intermediara Agnontas, regiune a insulei Skopelos, unde vom reincarca rezervoarele de apa. Destinatia finala a zilei va fi plaja Kastani, plaja situata la 15 km de orasul Skopelos. Este un loc deosebit de pitoresc, unde frecvent se organizeaza petrecei in aer liber. De asemenea, pe aceasta plaja s-au filmat scene din filmul Mamma Mia. Vom ramane la ancora, iar pe uscat vom putea organiza propria petrecere sau doar lenevi la unul dintre terasele sau barurile din apropiere.
Vineri, 02 septembrie: Kastani – Kiriaki
Ziua de vineri va fi petrecută pe mare sau in port, in functie de dorinta echipajului. Vom putea exersa manevre de navigatie sau sta la plaja si face baie. Este o zi in care programul poate sa imbrace orice forma dorim.
Spre seara probabil ca ne vom indrepta catre destinatia finala pentru a petrece noaptea in port.
Sambata, 03 septembrie: Kiriaki – Volos
Ultima zi, moment de bilant si uploadat fotografii pe retele sociale. Vom reveni in Volos, punctul de plecare. Ziua va incepe foarte devreme, check-out-ul fiind programat pentru ora 9 dimineata.